Уволняват хижари, оставили премръзнал турист навън

Хората, стопанисващи заслона на Витоша, пред който измръзна човек, ще бъдат уволнени. Това заяви представител на Българския туристически при гостуването си в БТВ.

„Ще предложа смяна на управляващите на този обект. Българският туристически съюз има правилник за хижнта дейност, в него е записано че всички високопланински хижи трябва да осигуряват 24 часа подслон и храна на всички туристи”.

„Пандемията нощно ходене по планините продължава, два дни преди това тези хора бяха предупредени, че няма да работи заслона. Не мога да се съобразявам с всеки, който му е хрумнало да ходи нощем по планините, всеки си носи отговорност за себе си. Не знаехме че е измръзнал човека, когато разбрахме го пуснахме”, обясни управителят на заслон Черни връх – Чавдар Ефтимов.

За ситуацията разказа Димитър Кенаров във Фейсбук. По думите му след опит да изкачи Черни връх в новогодишната нощ мъж едва не умира от измръзване, след като му отказват достъп до заслона в планината. Той и неговите приятели са посрещнати враждебно.

„Единственият начин, по който ги накархме да отворят вратата беше след като бяхме извикали планинската спасителна служба – аз им казах по телефона – моля ви, обадете се на тези хора и ги накарайте да отворят вратата”, разказва приятел на измръзналия Кирил.

"Вкарах човека вътре, но му бяха крещяли – беше в далечния край на стаята далече от печка, без да му предложат една чаша чай, споделя туристът. "Хипотермията не е като да си ударите пръста, един час по – късно този човек можеше да не е в съзнание", отбелязва още той.

Лайвнюз