Ангелкова: Почти 1 милион румънски туристи са посетили България

Почти 1 милион румънски туристи са посетили България през това лято. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде Дарик.

"За първите осем месеца на 2018 г. имаме над 6,9 млн. чуждестранни туристи, което е с ръст от почти 6%. Само за трите летни месеца имаме над 4,4 млн. чуждестранни туристи. Така че засега се движим в рамките на прогнозите на Министерството на туризма. Растат и приходите от международен туризъм. Само за лятото имаме над 1,2 млрд. евро приходи от чуждестранни туристи само за юни и юли, което е ръст от около 7%. Това сочи, че те харчат повече или идват по-платежоспособни туристи. От януари до юли имаме над 2 млрд. евро приходи от международен туризъм, което също е ръст от около 9%“, обясни Ангелкова.

Попитана дали повечето от тези приходи остават в туроператорите, тя посочи, че според нея това не е така. „Големите туроператори ни помагат да представим България като желана дестинация. Когато цитираме приходите от международен туризъм, това са реално постъпленията в българската държавна хазна. А големите туроператори не са регистрирани в България“, коментира тя.

Министърът посочи, че за България туристически пазар номер едно това лято е Румъния. „Оттам имаме 33% ръст в сравнение от миналата година, което е една голяма цифра. За първите 8 месеца има почти 1 милион румънски туристи, втори са гърците с около 800 хил. туристи и трети са германците с около 650-700 хил. При руските туристи имаме спад с около 6% - те са около 400 хил.“, каза още министърът.

Ангелкова посочи, че от Китай и Индия също има огромни ръстове на туристи. „От Китай имаме около 30 хил. китайски туристи, което е ръст от 15%. Но там имаме ограничението, свързано с липсата на директни полети, което се поставя като условие, за да може да се посети една дестинация. Имаме идея за общи продукти с други държави като Сърбия, които имат директни полети, за да можем да използваме това, което са постигнали нашите съседи, и заедно да изградим тези пакети“, коментира тя.

Лайвнюз