За какво да бъдем нащрек, преди да изтеглим ипотечен кредит?

За какво трябва да бъдем нащрек, преди да изтеглим ипотечен кредит? Темата коментира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

"За радост, преди само 2 години у нас бе приет закон за ипотечните кредити. Той систематизира разпръснатата дотогава уредба за този тип кредити. Той гарантира, че има ясни задължения към финансовите институции, които предлагат такива услуги. Там се въвеждат и механизмите за контрол.

Там е регламентирано предсрочното изплащане на кредита, което трябва да стане без допълнителни усложнения", обясни Димитър Маргаритов. 

Той припомни, че кредиторите са длъжни да дадат обща информация за кредитите. Стандартният европейски формуляр описва кратко и ясно какви са задълженията на потребителя. 

"Законът дава период от 14 дни след представяне на обвързващата оферта на кредитора, в който потребителят трябва да вземе решение. Така подписът може да се положи след информиран избор. Този период дава възможност и за сравнение на офертите от други финансови институции", уточни Маргаритов.

Според председателя на КЗП потребителската култура на българина се покачва постепенно. "Нека да използваме благоприятната ситуация, че имаме нов закон, който дава гаранция на потребителите. Винаги казваме, че коректността е най-прекият път към джобовете и сърцата на клиентите", изтъкна той.

Лайвнюз