Кантарджиев: Коронавирусът не е опасен за малките деца

Статистиката показва, че седем малки деца досега са се заразили с коронавирус, но всичките са се излекували. Това каза директорът на Национален център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев при гостуването си в БТВ.

"Другите вируси, които имаме - респираторния синцитиален вирус и грипния вирус за децата до 1 г. е тежко протичащ и заплашващ живота. Този нов коронавирус се оказва, че за децата не е опасен", уточни проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев заяви, че досега девет жени, които са били бременни в 9-тия месец са заболели с коронавирус. Въпреки заразата, те са родили здрави деца.

При този вирус смъртността не е толкова висока, но понеже младите хора го прекарват по-леко, по-голяма е вероятността от зарази. Затова е важно след прибиране от чужбина хората да се обаждат на джипито си. 

"Този вирус има покривка, той се унищожава и от хлорни дезинфектанти, и от органични разтворители - не казвам спирт. Става дума, че той не издържа дълго време на повърхността, лесно се унищожава с дезинфектанти на спиртна основа", каза експертът.

Той обясни, вирусът ще се адаптира към хората, ще стане податлив на лечение и ще спадне смъртността. По думите пикът на заразата вече е минат.

Лайвнюз