Шеги и нападки около доклада за теч на данни в НАП

личните данни (КЗЛД), според които НАП, в качеството си на администратор на лични данни, не е приложила подходящи технически и организационни мерки за защита на данните, в резултат на което е осъществен нерегламентиран достъп и са разпространени личните данни на 6 074 140 физически лица, предаде БТА.

Временната комисия препоръчва да се направят промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита на личните данни (какво още се препоръчва в доклада виж по-долу).

Румен Гечев ("БСП за България") коментира, че на нито един човек в Министерството на финансите и в НАП не е потърсена отговорност. "Нито един наказан няма за тази трагедия, това не е ли наглост, това не е ли замитане на следите", попита той. Нещо повече сега министърът на финансите предлага увеличение на заплатите в НАП, коментира Гечев.

Наистина трябва да се повишат заплатите на информационните специалисти, само че на кого увеличаваме заплатите, попита той. "Незабавна оставка на всички отговорни за това, че станахме за срам пред цяла Европа", поиска още Гечев.

Две интересни професии има в информатиката на НАП: щурман насочвач - при трета световна война той ще заблуди вражеските самолети да не би да ударят сървъра на НАП, и служител със средно образование, завършил спортна стрелба в спортно училище, посочи депутатът от БСП.

"Обърнали ли сте внимание, като минавате покрай НАП, че отгоре винаги има един отворен прозорец на последния етаж? Това е снайперистът-стрелец. Там, само да се появи някой хакер някъде в София, той го отстрелва с математическа точност", коментира Гечев с чувство за хумор и препоръча на ПГ на ГЕРБ и на правителството да назначат още трима.

"След прочитането на доклада присъствахме на един цирк, който няма аналог", коментира Маноил Манев (ГЕРБ). "Разбрахме, че щурманът насочвач не може да работи в държавната администрация - та ние имаме президент летец, какъв е проблемът", попита той.

Манев обвини колегите си отляво, че не ги интересува сериозността на дебата, а циркът. Съдът е единственият, който може да раздава присъди, отбеляза той.

Александър Иванов (ГЕРБ) коментира, че не са се осъществили апокалиптичните предсказания на колегите отляво.

"Ръководството на НАП предприе навременни и решителни действия, с които да информира българските граждани за теча на информацията и да предотврати всякакви престъпления с личните данни на българските граждани и на бизнеса", посочи той.

Иванов отбеляза, че и милиарди долари за защита не са предотвратили такива хакерски атаки. По думите му трябва да бъде създадена привлекателна среда за младите хора, ИТ специалисти, които да остават в България.

Лайвнюз