Валентин Николов: Без ,,Росатом'' няма ,,Белене''

Стартирането на АЕЦ”Белене” и влизането на НЕК в нея ще доведе до положителното развитие на Националната електрическа компания. Това каза шефът на енергийната комисия Валентин Николов при гостуването си в БТВ.

По думите му, с много малко се е увеличило потреблението на електроенергия през последните години. Той съобщи че е бил на две конференции в Русия и Абу Даби, и всички работят върху диверсификацията на своята енергетика.

По думите му ядрените централи са беземисионни, единственият замърсител, но с малко, е газът.

Всяко едно ВЕИ намалява зависимостта от външни източници, които ни предоставят енергийни ресурси, каза Николов. По думите му след 10 - 20 години ще имаме нужа от нова базова мощност.

Има истински инвеститори за АЕЦ “Белене” - едни от най-големите копмании, които работят в света, каза той.

Обединените арабски емирства, където петролът им е безплатен, си правят ядрена централа. Те инвестират в нови източници, коментира той.

Николов даде и приемер с Италия, която пък е избрала да няма ядрена централа, но внася голяма част от електроенергията си.

"В момента в Китай се строят цели 50 реактори", припомни шефът на енергийната комисия. Можем да внасяме електрическа енергия ако нямаме втора централа, въпросът е дали това искаме. Искаме да дойде завод за автомобили, трябва да имаме предвидимост. Без “Росатом” няма как да изградим АЕЦ “Белене” , защото те държат технологията. Реакторите са български, но технологията е руска", каза Валентин Николов.

Лайвнюз