Дончева за НПК: Неграмотниците действат като корпус за бързо реагиране!

Когато държавата се управлява от хора, прочели една книга - за Винету, няма какво друго да очакваш. Това заяви атяна Дончева – лидер на "Движение 21" и адвокат по наказателни дела пред БНР.

Днес Народното събрание прие промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които гласят, че отпада съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства, но не и за тежка телесна повреда.

Тези промени бяха не просто приети под натиск, а те бяха приети под инспириран натиск. Има няколко от сериозните политически формации, които имат интерес местните избори да се провеждат върху друг фон. Без такъв фон някои кандидати няма да има за какво да говорят, каза още Дончева.

По думите ѝ по времето на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров са осъдени 31 хил. лица. По време на Борис Велчев като главен прокурор са осъдени 48 хил. лица – 1/3 повече, без наличие на Специализиран съд и каквото и да било друго.

Правят се шумящи мероприятия, издевателства се върху най-ниските инстинкти в хората, но в никакъв случай не се търси ефективност, не се търси точно и еднакво прилагане на закона, добави Дончева.

"Дори да се премахне съкратеното производство, никой не гарантира, че всички ще получават доживотни присъди. Има някаква мярка, която се изработва в практиката – за кое по колко се дава. Ако някой смята, че 20 години в затвора не разсипват човека физически и психически, той просто не е бил там. Това са мерки, които се взимат за създаване на психоза, без абсолютно никакво обмисляне, без никакви доводи и аргументи...Задължение на политиците е, особено когато пипат тази материя, да помислят добре, заключи Дончева.

Лайвнюз