Франция гласува по време на пандемия

Гласуването е като пазаруването - рискът от заразяване не е по-голям. Това каза френският президент Еманюел Макрон. Така, въпреки по-строгите мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, французите бяха призовани да гласуват на местни избори.

Избирателната активност остана ниска - около 44 на сто, с около 20 по-малко от предишните местни избори. Хората гласуваха с маски и ръкавици и задължително след дезинфекция.

За последното денонощие броят на заразените с Covid-19 във Франция се увеличи с 900 до 5400, а смъртните случаи - от 91 до 120.

На първия тур на местните избори в Париж печели настоящият кмет - социалистката Ан Идалго с 30% от гласовете. Това показва екзит пол на ИПСОС, цитиран от Ройтерс.

Втора е кандидатката на десните консерватори Рашида Дати - с 22 на сто, и чак трета издигнатата от управляващите Аниес Бюзен със 17,7 на сто. При потвърждаване на тези резултати на балотаж ще излязат Идалго и Дати. Той трябва да се проведе на 22 март, но през седмицата правителството може да реши да отложи вота, ако ситуацията с разпространението на коронавируса се влоши драстично.

Втори тур на изборите идната неделя може и да няма, призна премиерът Едуaр Филип - ако ситуацията се влоши драстично. Правителството декларира готовност да похарчи десетки милиарди евро в помощ на икономиката.

Лайвнюз