ЕС призова Турция да прекрати едностранните военни действия в Сирия

ЕС призовава Турция да прекрати едностранните си военни действия. Възобновяването на военните действия в Североизточна Сирия допълнително ще подкопае стабилността на целия регион, ще засили страданието на цивилното население и ще има за резултат ново принудително разселение. Това гласи декларация на Върховния представител на Министерството на външните работи, от името на ЕС.

Едностранните действия на Турция заплашват постигнатото до момента от Глобалната коалиция за борба с ДАЕШ, част от която е и Турция.

Военните действия наистина ще подкопаят сигурността на местните партньори на Коалицията и рискуват продължителна нестабилност в Североизточна Сирия, осигурявайки предпоставки за възраждането на ДАЕШ, която остава значителна заплаха за регионалната, международната и европейската сигурност.

От особена важност е също така надеждното задържане на терористичните бойци, което да предотврати тяхното завръщане в терористичните групировки. Малко вероятно е така наречената „безопасна зона“ в Североизточна Сирия, както си я представя Турция, да отговори на стандартите на Върховния комисариат на ООН за завръщане на бежанците.

ЕС потвърждава своята позиция, че завръщането на бежанците и вътрешно-разселените лица по техните родни места трябва да бъде безопасно, доброволно и достойно, когато условията позволяват. Всеки опит за демографска промяна би бил неприемлив.

ЕС също така няма да предоставя помощ за стабилизиране и развитие за региони, където правата на местното население не се спазват. Ние споделяме общата цел за прекратяване на насилието, победа над тероризма и осигуряване на стабилност за Сирия и региона.

Турция е както ключов партньор на ЕС, така и важен фактор в сирийската криза и региона. ЕС високо оценява ролята на Турция като страна приела на своя територия сирийски бежанци.

Опасенията на Турция за нейната сигурност трябва да бъдат решени чрез политически и дипломатически средства, а не с военни действия и в съответствие с международното хуманитарно право.

ЕС продължава да призовава всички страни да гарантират защитата на цивилните, както и безпрепятствен, безопасен и устойчив достъп до хуманитарна помощ в цяла Сирия.

Европейският съюз поддържа единството, суверенитета и териториалната цялост на сирийската държава.

Те могат да бъдат гарантирани само чрез истински политически преход в съответствие с Резолюция 2254 на ООН и Женевското комюнике от 2012 г., договорени от всички страни в конфликта в Сирия в рамките на Женевския процес под егидата на ООН.

Лайвнюз