Домбровскис: ЕС трябва да регулира крипто активите

Криптовалутите като Libra на Facebook биха могли да имат системен ефект върху финансовата стабилност и трябва да бъдат регулирани от Европейския съюз.  Към това призова кандидатът за заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, предаде БТА, цитирана от Инвестор.

По време на предварителното си изслушване в Европейския парламент  той посочи, че ЕС в момента работи върху изработването на регулаторна рамка за криптовалутите. Домбровскис добави, че въздействието, което тези криптовалути могат да оказват, трябва да бъде проучено в редица области, включително финансова стабилност, парична стабилност, защита на данните и прането на пари.

"Ще трябва да регулираме Libra, за да можем да я наблюдаваме на ниво съюз както от гледна точка на финансовата стабилност, така с оглед на защитата на инвеститорите", каза Домбровскис.

Планът на Facebook за създаване и популяризиране на дигитална валута срещна опозиция от страна на регулаторите по целия свят, включително в Европа. Беноа Кьоре, член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка, който ръководи работната група към Г-7 за крипто активи, нарече проекта „призив за събуждане.“

Домбровскис каза, че ЕС все още чака отговор от Facebook, след като миналата седмица от Комисията са изпратили запитване с искане за повече подробности относно плана за развитие на Libra.

Домбровскис също така добави, че по-рано тази година Комисията е започнала да поставя основите на новите разпоредби относно крипто активите. Никоя от тези валути не е обхваната от съществуващите регламенти на ЕС, което оставя инвеститорите изложени на значителни рискове.

Libra създава сериозни предизвикателства пред регулаторите заради огромната клиентска база на Facebook. Ако криптовалутите станат широко използвани, те могат да представляват заплаха за "паричния суверенитет" на нациите, както и за финансовата стабилност, смята Кьоре.

Усилията на регулаторите накараха някои от основателите на Libra да се зачудят дали да продължат с подкрепата си за проекта. Така миналата седмица PayPal Holdings Inc. се отказа от криптовалутата на Facebook, за да се съсредоточи върху собствени проекти.

Лайвнюз