На кого може да помогне лекарството срещу вируса?

Китай завърши изследванията си над лекарство, което е много ефективно срещу коронавирус инфекцията. Разказва Китайската журналистка Джой Донг, писа Дир.

Научихме още една добра новина. Японско лекарство, наречено "Авиган" или "Фавипиравир", се е доказало ефективно за овладяване на Covid-19. За пациентите в клиничните изпитвания е отнело само 4 дни за пациент, взел лекарството, да се възстанови напълно или да даде отрицателна проба. Това е огромно подобрение в сравнение със стандартното лечение от 11 дни.

Благодарение на този окуражаващ резултат, китайското правителство скоро ще включи това лекарство към националните насоки за лечение.

Лекарството значително съкращава периода на лечение и облекчава тежестта върху здравната система. Но трябва да се има предвид, че този медикамент е само за пациенти с леки или умерени симптоми.

Ако сте пациент в тежко или критично състояние, това лекарство няма да окаже особено влияние. Все още ни трябва смесената терапия, включваща десетки различни лекарства и методи за лечение. Няма перфектен цяр за Covid-19 и затова трябва да продължим внимателно да наблюдаваме ситуацията.

Казваме, че лекарството е японско, но всъщност сега го произвежда китайска местна компания, наречена "Хайсън Фармасютикълс" (Hisun Pharmaceuticals), и вече не е японско, защото патентите в Япония са изтекли миналата година. Така че китайското правителство и китайските фармацевтични компании могат да предоставят това лекарство на много достъпна цена и вече да не се налага да изплащат приходите си на японската компания, а именно "Фуджифилм". Веднага щом излезе новината, вчера цената на акциите на "Хайсън Фармасютикълс" скочи с 10 %.

Лайвнюз