Една трета от българите на студено поради липса на средства

България заема първото място в Европейския съюз по брой на хората, които не могат да си позволят да отопляват домовете си. Такива са 34 на сто от българите. Техният брой слабо намалява спрямо година по-рано, когато 37 на сто от населението у нас не е можело да се отоплява адекватно, отбеляза Труд.

След България в класацията се нареждат Литва, където 28% от хората стоят на студено, Гърция - 23%, Кипър - 22%, Португалия - 19% и Италия - 14%.

Най-малко - едва около 2 на сто са хората, които не могат да си плащат за отопление, в Австрия, Финландия, Люксембург, Холандия, Естония и Швеция.

През 2018 г. 7% от населението на ЕС посочва в мащабно проучване, че не може да си позволи да отоплява достатъчно своите домове.

У нас последното поскъпване на парното и тока беше от 1 юли 2019 година. Средното увеличение на цената на парното и топлата вода беше с 3,53%.

В София цената на топлото беше повишена с 3,6%. Най-голямото увеличение беше за топлофикация Разград - с 8,59%. Във Враца цената се вдигна с 3,84%.

Освен парното от 1 юли 2019 г. бяха повишени и цените на тока. Средното увеличение на електроенергията за второто полугодие на 2019 година за домакинствата и малкия бизнес беше с 2,9%, като за потребителите на ЧЕЗ то беше с 2,9 на сто, на EVN - с 2,97% и на Енерго про - с 2,8%.

Лайвнюз